Världens bästa tändblock?

Nu börjar äntligen eldningssäsongen! För visst finns det ett längt till det nu? Ja, iallafall i mig… Och då tänkte jag ge ett enkelt men världsbra tips för alla eldare där ute! Vi har fått så många frågor och hejarop kring de tändblock som min man brukar tillverka, så då passar det ju bra med att spara tipset här på bloggen.

Vi sparar alla äggkartonger och ljusstumpar här hemma, och det blir ganska mycket tillslut… haha! När vi har samlat på oss en del, brukar Jon sätta sig ute på vår framsida och smälta ljusen på vårt stormkök. Han använder en gammal kastrull som vi köpt på loppis, men tidigare smälte han allt inomhus i ett vattenbad på spisen. Det tar lite längre tid och man måste vara mer försiktig med spill, men det fungerar absolut att göra så också!

När stearinet smält häller man helt enkelt typ 0,5-1 cm stearin i varje fack och låter det torka. Vi har testat att doppa kottar också, men jag tycker de här äggblocken gett bättre effekt.

Och sen, när allt är torrt, bryter man loss ett sånt där litet äggfack och lägger i botten av sin tilltänkta brasa. Kakelugnar är så härliga, man behöver ganska lite ved och ska elda max två gånger per dag men ändå ger de sån härligt värmande effekt!

Och det här är det bästa! Vi har haft ganska svårt att få igång självdraget när kakelugnen är kall, men med de här tändblocken kan vi stänga luckan väldigt fort och de fortsätter ändå brinna. Hur bra?

Vips så får man en härlig brasa. Eller vips och vips, det ligger ju lite jobb bakom en brasa såklart, med trädkapning, vedklyvning, staplande och tillverkning av tändblock. Men den känslan, när man rår sig själv, den är rätt så himla nice!

Kram och hoppas er vecka startat fint!

4 thoughts on “Världens bästa tändblock?

 • Svara Tomas Axi 2019-10-16 08:19 at 08:19

  Tallkottar blandat med torra tallbarr och gärna någon ljusstump i förbrukad mjölpåse är vårt knep för att smidigt tända i kakelugnen. Torra tallbarr brinner bättre än papper.

  Ska pröva ert sätt att nyttja ljusstumpar.

  • Svara Jennie Moraeus 2019-10-16 08:23 at 08:23

   Å vilken spännande blandning, ska läggas på minnet om vi får slut på tändblocken! När man hittat varianter på olika tändblock så känns enbart tidningspapper nästan omöjligt… haha!

   Så kul att du ska testa, hoppas ni kommer gilla det lika mycket som oss!

 • Svara Karin 2019-11-15 21:47 at 21:47

  Vilken fin tapet! Får man fråga vilken det är?

  • Svara Jennie Moraeus 2020-01-21 09:36 at 09:36

   Hej Karin och förlåt för att galet sent svar, helt missat! Den heter Waldemar och kommer från Boråstapeter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.