Sylta och höfta

Så är tiden här för att ta hand om allt som vuxit i trädgården under sommaren! Jag älskar verkligen den där känslan som man får under senvintern när man sätter det första fröet, när allt ligger framför en och man hejvilt kan så utan minsta tanke på vilka konsekvenser det kommer föra med sig. För så är det ju, att man ska ta hand om allt man odlat sen också! Ungefär fram tills nu njuter jag fullt ut av allt som växer, men sen smyger sig minsann lite ångest in i leken.

Well, nånstans måste man ju börja och i fredags plockade vi gröna tomater och sura körsbär. Låter ju inte som en hit, haha!

En av mina favoriter som tilltugg är sweet chili rågchips från Linkosuo (finns i välsorterade mataffärer) med hård getost och grön tomatmarmelad på toppen. Alltså mums! Då passar det ju perfekt att koka en sån marmelad när man har massa kilon tomater som måste tas omhand.

Det finns säkert en miljard, lätt överdrivet, olika marmeladrecept som är asgoda. Men jag googlade och tog första bästa… lite osmart visade det sig! Klicka här om ni vill komma till receptet. Jag använde vanligt socker för det stod inget annat än så, men den blev nog lite väl lös, så kanske att syltsocker skulle ha passat bättre? Sen det där med ingefäran… 3 centimeter av en ingefära kan ju vara rakt hur mycket eller lite som helst ju! Jag läste i ett annat recept, efter att jag var klar såklart, att det stod 20g OCH att man skulle plocka upp den när allt kokat klart. Nåt sånt stod det minsann inte i receptet jag använde… Jag pillade bort en del bitar för det kändes så mycket och klippte sönder resten till småbitar, anar att vår marmelad kommer vara rivig! Det verkar helt klart som det andra är ett bättre recept, så det hittar ni här.

Och sen då, när jag hällt upp marmeladen på burk bara för att inse att jag glömde hälla i den där sista ingrediensen. Vad ska jag säga, det är alltid nåt barn som är akut bajsnödigt här hemma och då är det lätt att tappa bort sig i receptet… haha! Det var bara att hälla tillbaka, tillsätta natriumbensoat, hälla på burk igen och hålla tummarna att det ändå blir till en vettig marmelad.

Och sen de där sura, på riktigt helt galet sura, körsbären som jag inte alls visste vad jag skulle göra av. Jag fick så mycket bra tips via stories, tack! Ett som jag blev extra sugen på att testa var en persisk körsbärsmarmelad. Med kardemumma och rosenvatten. Jag är osäker på om det var just rosenvatten vi hade hemma, men vad sjutton, man tager vad man haver om man ska få något gjort! Jag tog lite mindre av just de ingredienserna än vad som stod i receptet och slängde i två skalade och hackade nektariner i kastrullen också. Egentligen hatar jag det där med att höfta, men jag antar att det smyger sig på när man börjar laga lite mer mat och kanske får lite mer självförtroende i köket. För det värsta som kan hända är ju att det blir lite äckligt, och det är ju inte hela världen. Recept här!

Jo men ett gäng burkar blev det! Tänker att det kommer vara gott att finna, som min fina mamma alltid säger, när hösten kommer med extra långa frukostar i släptåg.

Och ja, gott blev det! Puss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.