Kan man sy en egen sängkappa? Javisst!

I kreativt samarbete med Ohlssons Tyger

Om nån hade frågat mig för några år sedan om jag kunde tänka mig att sy en sängkappa hade jag jag nog skrattat nervöst eller flytt fältet. Men de senaste åren har jag också insett något. Symaskinen är min vän! Och absolut en av de bästa presenterna jag nånsin önskat mig. Såklart, en hel del kan man göra för hand, men i just det här projektet skulle jag säga kräver sin maskin om man ska behålla förståndet.

Eller, egentligen är det här DIY:et inte så svårt i sig, men det är några steg att ta sig igenom. Well, jag ska göra mitt bästa för att förklara allt!

Den här kreativa resan startade egentligen med att vi skaffade oss en säng som skulle rymma hela familjen nattetid. Den är 210 cm bred och jag kunde inte hitta en enda sängkappa som passade. För visst är det nåt med kappor? De ger hela sängen en tyngd nertill som gör sovrummet så himla mysigt på studs!

När jag så pratade med Ohlssons Tyger kring eventuella drömprojekt att sy så kändes ju valet självklart.

Jag började med att tvätta hela stycket, som man bör med ett linnetyg så att det krymper klart och blir lite mer liv i. Sedan klippte jag tyget, som var 150 cm brett, på bredden i sex stycken. Varje stycke blev då 150×60 cm och det var ett effektivt sätt att bli utan spillbitar då jag kunde beställa exakt den längd som behövdes. Till vår säng behövde jag då skaffa 3,6 m tyg för att kunna sy ihop en kappa på sammanlagt 900×60 cm, innan rynk. Jag valde det öko-tex märkta tyget Samir som är 100% linne, i färgen mörk olivgrön. Älskar det!

Sedan sydde jag ihop alla delarna i kortsidorna och fållade den ena långsidan av det ihopsydda stycket. Den långsida som sen skulle ligga mot golvet.

Jag mätte höjden på sängen, under bäddmadrassen, och vår är 47 cm. Då hade jag en god bit kvar till att vika ner och fästa rynkbandet på. Jag markerade med en nål där 47 cm var, sen sydde jag rynkbandet nån centimeter längre upp, så att sömmen inte syns när kappan är på plats.

Alltså rynkband… vilken magi! Det här är första gången jag använder dem men oj så enkelt och ändå med sån effekt! Ni hittar dem här. Till vår kappa, som då sammanlagd har en längd på 9 meter, behövde jag tre förpackningar rynkband. Jag lät nålen gå i mitten av bandet och sydde fast längs hela kappan.

Huj vad det gick! Såpass att nålen böjde sig, men med hjälp av två tänger löste det sig och jag kunde köra vidare. Fast med lite lägre fart då… haha!

Man behöver ett tygstycke att fästa kappan i och jag sydde ihop två skruttiga gamla lakan som sett bättre dagar.

Nu var det dags att dra i rynkbanden och jag drog lite på känn till att börja med, och flyttade efter rynket. Där jag skarvat banden drog jag och knöt med en rosett, så jag kunde justera allt eftersom.

Så var det dags att nåla fast kjolen i lakanet och ta ner hela stycket till symaskinen igen.

Här krävdes det att man gick lite försiktigt fram, då man syr över alla veck, strax ovanför där rynkbadet sitter. Men med låg fart klarar nålen en hel del. Har jag ju fått lära mig!

Jo! Jag passade på att sy några kuddar också! Det här är tygerna Citron , Gena vävd Masala och Gena vävd Rosabrun. Det översta heter Matilda och det tyget hittar ni här. Alla dessa är certifierade som öko-tex, en miljömärkning som man ska hålla utkik efter!

Jag valde också att sy fast en tofs i ett av fodralen, och alla tofsar hittar ni här!

Ett kuddfodral kan man sy på mindre än en än kvart. På riktigt! Jag har mest 50×50 kuddar hemma, så jag mätte ut ett tygstycke på 52x110cm. Sen fållade jag kortsidorna, la tyget med avigsidan utåt som på bilden ovan, och lät kortsidorna gå omlott varandra så att stycket mätte ca 50 cm. Då satte jag en nål på tyget där det gick omlott och sydde de två öppna sidorna med typ en centimeter sömsmån.

När man sen vänder den igen är kuddfodralet klart!

Den här kombon blev så fin till den gröna kappan och jag blev så förtjust i att bara ha en tofs på kudden! Gillar ni också?

Vóila! Sovrummet känns hundra procent lyxigare och jag känner mig så himla peppad av att jag faktiskt kunde fixa det här själv!

Och vet ni! Med koden sygladje20 får mina läsare 20% rabatt på ALLA inredningstyger, gardiner och kuddfodral hos Ohlssons Tyger mellan 24-29/3!

Jag tänker att det kanske är nu vi hinner plocka fram vår kreativa sida och börja skapa de där mysiga miljöerna som vi alldeles säkert mår gott av i våra hem just nu.

Kram och lycka till! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.