Lite prunk i trädgården!

I samarbete med Weibulls

För ett par veckor sedan kom vi hem till vår oprydligt prunkande trädgård igen efter några veckor i stugan. Och vet ni? Jag älskar det så! När sommarens första växtkraft i gräset lagt sig och klövern börjar gro, då vill jag nästan inte klippa gräsmattan mer. Trädgården känns så gammeldags och humlorna har ett helt smörgåsbord att ta för sig av. Och det gör sig fint till våra smått vilda rabatter också.

I våras startade jag ju ett samarbete med Weibulls, det där samarbetet som jag just då behövde som allra mest utan att jag visste det själv. Med händerna i jorden känns det som att min hjärna sakta börjat läka och jag har fått andrum. Och nu börjar ju nästa fas i odlingen, när blommorna blommar och man förhoppningsvis får utdelning för allt jobb man lagt ner.

Rosenskäran har jag inte frösått själv, men visst känns det fint att få se även köpta plantor växa sig stora? Den här får bo i en härlig gammal trähink från min släktgård.

Jag är ju inte kompis med vår altan, den känns mest som ett rymdskepp som landat mitt i vår trädgård. Men tills vi har en punschveranda och kan bygga en altan mot huset så är krukor med sommarblommor det bästa sättet att mjuka upp det kantiga åbäket. Här är Aster och Sommardahlia som jag sådde i våras tillsammans med en annan Rosenskära som jag hittade på den lilla mataffären i Tavelsjö för någon vecka sedan.

I köksträdgården händer det också mycket! Broccolin börjar komma upp bland de enorma bladverken.

Som så många andra har även vi kålflugor med tillhörande små larver, men jag har faktiskt inte behandlat plantorna nåt. Måste man det? Vet ju att man också kan gå och nypa larverna, men där går liksom min gräns. Insekter är ju roliga, men jag tar helst inte i dem… haha!

I samma pallkrage som broccolin växer, skenar också zucchinin iväg. De här plantorna köpte jag när de var små plantbebisar och med fin jord och gödsel från Weibulls, och lite nässelvatten emellanåt, har de vuxit sig galet stora och redan gett tre stora zucchini. I skrivande stund säkert fler! Vi gjorde en såå god zucchiniinlindad halloumi i tomatsås som fick gotta till sig i ugnen. Det som blev över av det jag hyvlat gjorde jag chips av i ugnen och det som inte rymdes på den plåten åt vi rå. Så himla god i alla dess former. Jösses vilket mångsidig grönsak!

Här kommer ett superroligt tips från Weibulls podcast Smaklöken! Jag lyssnade på deras avsnitt ”Skörda, lagra och ta tillvara” och blev så pepp på att testa att lägga Zucchinin i bokhyllan. Visst låter det knas? Smakerna ska tydligen förstärkas om den lagras lite, bli mer nötig och god. In och lyssna så får ni ännu mer tips på hur ni till exempel kan göra tomatpulver av tomatskal. Precis såna tips jag behöver för det är med förädlingen av allt jag odlar har alltid varit min akilleshäl…

Smaklöken finns där poddar finns!

Som jag älskar att vår trädgård börjar ge oss både ätbart och blomsterprakt. Ibland kan jag vara lite otålig med de perenna blommorna, de där som man redan har en tydlig målbild för. Tillexempel buskrosen och dens granne klätterrosen som jag ju i min fantasi kan se ta över hela sidan av lusthuset. Men förutom att de haft lite jobbigt med löss i år så växer de ju ändå rätt fint.

I de gamla zinkbaljorna där bredvid växer Zinnia och Blåklint. Inser att jag är en sån där trädgårdsfantast som mest gillar rufsiga trädgårdar där allt ser lite vildvuxet ut, fast helst kanske på ett lite ordnat vis. Eller så är jag helt enkelt tvungen att gilla det, tiden räcker inte till för oss på gården just nu och en prydlig trädgård hinner vi helt enkelt inte med. Men ändå, ruffs är bra, visst?

Den flerfärgade klinten som jag och Esther sådde är helt galen! Egentligen skulle jag ha bundit upp den innan vi åkte, men jag glömde helt enkelt bort. Vi får se hur den mår när vi kommer hem, men blommorna den ger är så himla fina. Klint ska jag så varje år, helt bestämt! Jag har faktiskt fröer av svartklint som jag inte sådde i år pga för mycket plant redan. Ser så fram emot att se hur de blommar nästa år!

Jag lyckades inte alls bra med mina Zinnior, såhär som förstagångsodlare av dem. Jag blev ju så himla pepp när de fort började gro, strax efter att fröna kom i jord. Men sen sket det sig nån gång efter omplanteringen. Nån berättade såhär i efterhand att de kan vara känsliga för omplanteringar. Jag får helt enkelt läsa på mer tills nästa år, då ynka fyra plant överlevde. Men sån tur då att svärmor hade bättre lycka och att jag fick ta plant av henne!

Sådär ser de ut strax innan de står i sin fina lilla prakt.

Och såhär kan en bukett blandat med rosenskära och blåklint se ut… Älskar! De blir så himla gulliga de här buketterna. Och jag tänker att man inte ska underskatta de där små skapelserna…

I pallkragarna var jag sent ute med morötter, palsternackor och rödbetor. Det har varit så mycket annat att stå i på gården med hönshus, målning av fönster och att bara läka en stressad hjärna, så tillslut hjälpte svärmor mig att få ner fröna i jord. Och visst gror det även om det är senare än vanligt. De är ju tacksamma så, att just rotfrukter tål att vara i jord även en bit in på hösten, så man har tid på sig!

Just innan vi åkte på vår tågluff så hann jag och Olle gallra bland det som grott. Så fint de där studera då de har tid att stanna upp och man kan prata om odling och mat och hur det vi tar föregivet nu inte ens var ett alternativ förr. Det fanns inte affärer att handla mat i på samma sätt som nu. Det man odlade var det man levde av under vinterhalvåret. Och tro mig, där vi bor är det vinter i ett halvår… på gott och ont. Haha! Det vi gallrat brukar vi sen äta som sallad, supergott!

Jag och Jon pratar ofta om det när vi diskuterar kring vår matkonsumtion, att vi måste bli bättre på att äta utifrån säsong. Och såklart att lära oss att ta hand om och förädla det vi odlar.

Palsternackan samsas med kålrabbin. Jag hade fröer som gått ut 2013 och det visade sig fortfarande ha fantastisk grokraft! Jag är nog där nu, där jag tycker det är spännande att odla nya grönsaker som jag inte alls har nån koll på. Jag som bara åt morot och gurka i grönsaksväg för 15 år sedan… ha!

Bredvid kålrabbin växer blomkål och brysselkål, och blomkålen kommer har jag sett, men brysselkålen är jag osäker på. Den kommer senare väl? Ska fortsätta plöja Smaklöken och lära mig massor både för den här odlingssäsongen och inför nästa har jag tänkt. Man behöver både inspiration och kunnande när det kommer till trädgård och odling har jag märkt.

Och sen kommer vi till mina dahlior… sist vi lämnade dem var jag mitt i en behandling av svarta små fulingar till löss och just innan vi drog iväg nu såg jag att de små sommardahliorna som jag sått hade blivit drabbade… Hoppas att min snabba behandling med spåpavatten gjorde tricket! Vad är det förresten med dahlior? Man sköter dem som små bebisar ju!

Dagen innan vi lämnade trädgården slog den första dahlian ut, Totally Tangerine. Däri låg nog min största resfeber, att lämna vår trädgård just när man ska får utdelning för allt jobb man lagt ner under våren… pju!

Men vi har ju pärlor till grannar och familj som sköter skutan medan vi är iväg. Och jag har trädgårdsterapin att längta hem till efter att vi kommit hem från vår så efterlängtade tågluff.

Kram på er med önskan om en mjuk sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.